• ZÁPIS DO MŠ

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ Porúbka oznamuje rodičom, že v termíne 2.5 – 31.5.2022  bude prebiehať zápis detí do materskej školy na školský rok 2022/2023.

            Dieťa, ktoré navštevuje materskú školu a do 31.8.2022 dosiahne 5 rokov, sa bez povinnosti opätovne žiadať o prijatie do MŠ automaticky od 1. septembra 2022 stáva dieťaťom plniacim povinné predprimárne vzdelávanie.

            PODMIENKY PRIJATIA PRE ŠK. ROK 2022/2023

            • dieťa sa prijíma na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu, spolu s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktoré obsahuje údaj o povinnom očkovaní
            • na prihláške sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov (v prípade, že nie je možné zabezpečiť podpis oboch zákonných zástupcov, k prihláške sa pripojí písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti – Priloha_2(1).docx)

            Žiadosť možno podať:

            • osobne,
            • poštou na adresu Základná škola s materskou školou Porúbka 20,
            • elektronickou prihláškou dostupnou na  webstránke školy - Elektronická prihláška

            PRIJÍMANIE NA PREDPRIMÁRNE VZDELÁVANIE

            Prednostne sa prijímajú:

            • deti, pre ktoré je povinné plnenie PPV (dovŕšia 5 rokov do 31.8.2022)
            • deti, ktoré dovŕšili 6 rokov, ale nedosiahli školskú spôsobilosť (pokračujú v plnenie PPV 1 školský rok) na základe:
              • písomného súhlasu zariadenia výchovného poradenstva a prevencie
              • písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast
              • informovaného súhlasu zákonného zástupcu
            • prijíma sa dieťa od 3 rokov
              •  výnimočne od 2 rokov (v prípade, že je dieťa odplienkované, samostatné, ak to kapacita v materskej škole dovoľuje)
            • deti, ktoré majú starších súrodencov navštevujúcich materskú školu
            • deti zo sociálne znevýhodneného prostredia, osamelých rodičov a samoživiteľov

            Údaje vyžadované v prihláške:

            Dieťa:

            • meno a priezvisko
            • dátum a miesto narodenia
            • adresa trvalého pobytu alebo miesta, kde sa dieťa obvykle zdržiava
            • rodné číslo
            • štátna príslušnosť
            • národnosť

            Zákonný zástupca:

            • meno a priezvisko a adresa trvalého pobytu (miesta, kde sa obvykle zdržiava)
            • kontakt na účely komunikácie (telefónny kontakt, email, el.schránka)

            Rozhodnutie o prijatí

            • riaditeľka vydá rozhodnutia o prijatí dieťaťa do 30. júna školského roka
            • rozhodnutie sa doručuje obom zákonným zástupcom, ak sa dohodnú, rozhodnutie možno doručiť len jednému z nich (toto deklarujú písomným vyhlásením – Priloha_3.docx​​​​​​​)
          • Malý futbal 2022 - McDonald's Cup 2022

          • Malý futbal 2022

            Naši žiaci sú tento rok hladní po športových úspechoch. Napriek tomu, že posledné 2 roky nemohli naplno športovať v rámci telesnej a športovej výchovy, nie je to na našich chlapcoch vôbec vidieť. Z každej okresnej športovej súťaže, ktorej sa tento rok zúčastnili, si priniesli pekné umiestnenie. Teraz to bolo 1.miesto v malom futbale mladších žiakov. Tím v zložení žiakov siedmeho ročníka (Michal Gavula, Denis Kudrik, Marek Timko) a šiesteho ročníka (Ján, Kica, Sebastián Litavský, Tobias Miňo, Marián Schnelly, Erik Šota) nedal ostatným školám šancu a priniesol domov ďalší cenný úspech. Chlapcom gratulujeme a tešíme sa zo športových talentov, ktoré nám na škole vyrastajú.

            McDonald's Cup 2022

            Aj tretiaci a štvrtáci (Sara Bittnerová, Marek Cifrák, Marco Hadvab, Rita Hadvabová, Michal Polák, Kristián Sekerák, Jaroslav Stružák, Richard Timko, Marko Treľo, Juraj Triščák) sa na okresnom kole maximálne snažili. Domov z okresného kola  McDonald's Cup si priniesli pekné 3.miesto. Aj im srdečne gratulujeme

          • „Produkujeme zelené zlato“

          • MÁME RADI VÝCHOD

             

             

            „Produkujeme zelené zlato“

            S triedením odpadu má naša škola už bohaté skúseností. Zapojením sa  do projektov Poznaj, chráň a separuj a Triedim, triediš, triedime naši žiaci nadobudli veľa užitočných poznatkov a skúseností. Zistili aj to, že takmer každý odpad sa dá využiť minimálne ešte raz.  Z toho vznikla myšlienka triedenia a spracovania nielen papiera, skla a iných materiálov, ale aj biopodpadu. Tejto myšlienke predchádzala výzva Karpatskej nadácie Ideathon Máme radi východ, do ktorej sme sa zapojili  s  projektom "Produkujeme zelené zlato". V rámci tejto výzvy sme získali veľký kompostér, ktorý sme umiestnili v školskej záhrade. Medzitým sme zrealizovali osvetu medzi žiakmi a učiteľmi a nepedagogickými zamestnancami. V rámci vyučovacieho procesu aj mimo neho prebiehali rôzne aktivity od zoznamovania sa s významom bioodpadu, cez šetrenie potravinami až po ich kompostovanie.

          • Deň Zeme

          • Zem sa smeje kvetmi.“

                                                 Ralph Waldo Emerson


            22.apríl je Medzinárodným dňom Zeme, kedy si pripomíname jej dôležitosť a nenahraditeľnosť. Aj tento rok tomu u nás nebolo inak. Už pravidelným hosťom v tento deň, nielen učiteľom aj našim žiakom dobre známym, bol Martin Danilák.  So staršími žiakmi Martin diskutoval na tému Vplyv znečisťovania Zeme a životného prostredia a zároveň o možnostiach ochrany pred jej znečistením. Venovali sa aj téme triedenia a využitia odpadu, zvlášť využitia bioodpadu a jeho kompostovaniu. S mladšími žiakmi skontroloval, ako sa darí „triednym“ javorom, ktoré si spolu vysadili takto pred rokom. Zhodnotili, že boli darované a vysadené s láskou, preto všetky prežili aj covidové obdobie. Nakoniec spolu doplnili záhradu, teraz už aj „učebňu“ o ďalšie exempláre – jedľu, duglasku, smrekovec opadavý, borovicu a javor, ktoré až vyrastú, nahradia pôvodné, už teraz dožívajúce ihličnany. Záhrada tak v tomto roku získala nielen oddychový, kvetinový, ale aj stromový šat.

            Ďakujeme nášmu Martinovi a veríme, že nová záhrada bude slúžiť jak na oddych, tak aj na poznávanie pre ďalšie generácie. 

          • Naši stolní tenisti najlepší v okrese

          • Okresná súťaž v stolnom tenise žiakov, ktorá sa uskutočnila 11. 04. priniesla úspech pre žiakov našej školy. Tím v zložení Damián Bercik, Michal Gavula, René Hadvab a Filip Šukaľ nedali ostatným tímom šancu a získali 1. miesto. Chlapcom gratulujeme.

             

            13. 04. sa uskutočnila okresná súťaž v stolnom tenise žiačok. Naše žiačky predviedli bojovný výkon a vo vyrovnaných súbojoch s ostatnými tímami im chýbalo len trochu športového šťastia. Sedem zápasové série o víťazstvo sú toho jasným dôkazom.

          • Zápis 2022

          • Dňa  4.4. 2022 sa v priestoroch našej školy uskutočnil slávnostný zápis do prvého ročníka.

            Budúcich prvákov a ich rodičov privítali  šašovia, pani riaditeľka a budúca triedna učiteľka.

            Žiaci z divadelného súboru „ Lienky“  im zahrali rozprávku „ Kozliatka “.

            Deťom sa rozprávka veľmi páčila, s kozliatkami sa zatúlali do rozprávky a pomohli kozliatkam navliekať korálky podľa farieb, určiť správny počet kvetov,  pri pexese  si preverili svoj postreh. Svoju zručnosť a kreativitu ukázali pri ozdobovaní veľkonočných vajíčok. Po zvládnutí jednotlivých úloh šašovia slávnostne pasovali budúcich prvákov do radu našej školy. Pani riaditeľka s pani zástupkyňou im odovzdali pamätný list, fotografiu, peračník a sladkú odmenu. Záverečnou bodkou bolo malé občerstvenie a prehliadka priestorov školy.

            Na nových žiakov sa tešíme opäť v septembri. Dovidenia!

             

          • Súťaž „ Moja malá záhradka“

          • Súťaž prebieha v termíne od 10. 3. do 18. 5. 2022. Úlohou žiakov je vypestovať zo semienka rastlinku, vypestovanú rastlinku odfotiť alebo nakresliť. Fotografie, kresby, listy máme poslať do 18.5.2022 a tým sa  zaradíme do žrebovania o tieto výhry:
             

            So žiakmi prvého stupňa sme sa zapojili  do súťaže  „Moja malá záhradka“, ktorú organizuje Kaufland.

            Žiaci 1. a 2. ročníka si posiali semienka do svojej mini záhradky v triede.
            Žiaci 3. a 4. ročníka semienka posiali do mini záhradky vonku. Semienka žiaci  starostlivo polievajú.

            Uvidíme komu vyklíčia ako prvé, a ktoré rastlinky sa im podarí vypestovať. Rastlinky, ktoré sa nám podarí vypestovať, nafotíme a nakreslíme. Zapojíme sa tak do súťaže o hodnotné ceny. Držte nám palce, aby sa nám podarilo dopestovať čo najviac rastlín. ​​​​​​​

          • „Komu še ňeľeňi, tomu še žeľeňi“ – Rodičia deťom

          •     Občianske združenie SRRZ-RZ pri Základnej škole s materskou školou Porúbka č. 20 sa podieľa na výchove a vzdelávaní mladej generácie, čím pomáha zvyšovať jej kvalitu. Podporuje žiacke talenty, pomáha pri rozvoji záujmovej a mimoškolskej činnosti.  Finančnou spoluúčasťou podporuje školské projekty, no v rámci ponuky sa aj samo zapája do menších projektov. 

               Rok 2020 bol veľmi náročný pre celú krajinu a zvlášť pre školy a žiakov, preto keď na začiatku  roka 2021 MIRRI SR vyhlásilo výzvu pre najmenej rozvinuté okresy v oblasti podpory regionálneho rozvoja rodičovské združenie sa rozhodlo do nej zapojiť. Účelom projektu bola tvorba a zlepšenie stavu životného prostredia  a podpora činností, ktoré vedú  k tvorivému využívaniu zázemia školy pre posilňovanie pozitívneho cítenia žiakov k životnému prostrediu. V rámci projektu si združenie dalo za cieľ zatraktívniť vonkajšie  priestory školy, ktoré zároveň poslúžia  pre žiakov ako učebňa pod holým nebom. Inovačné plány dostali zelenú koncom roka 2021, kedy bol projekt schválený. Napriek veľkému časovému sklzu sa  v priebehu prvých  troch zimných mesiacov podarilo splniť ciele, ktoré si RZ určilo. Hneď v januári bola zrevitalizovaná zeleň v školskom parku, aj z bezpečnostných dôvodov, boli znížené stromy a odstránené ich suché polámané konáre. Vďaka celkom priaznivému počasiu sa vo februári začalo s výstavbou učebne a osadzovaním edukačných tabúľ a lavičiek. S oteplením ku koncu marca pribudol aj pocitový chodník a nová zeleň do vyvýšených záhonov, ktoré vkusne dopĺňajú architektúru parku. Nový šat dostalo aj oplotenie areálu, nenápadnosť  ktorého podčiarkuje vnútornú farebnosť a zeleň.

               Vychádzajúc z celonárodnej výzvy, ktorou je realizácia opatrení na ochranu, udržiavanie a zveľaďovanie životného prostredia a v súlade  so  strategickým cieľom rozvoja obce Porúbka vytvoriť podmienky pre zvýšenie kvality života obyvateľov obce,  jej atraktivity a vybavenosti, tento projekt splnil očakávania. Školský park v súčasnosti bude nielen estetickým stvárnením centra obce, ale rovnako ako žiakom aj širokej verejnosti prinesie poznatky, relax a oddych.

               Žijeme v regióne východného Slovenska, kde popri  slovenčine nám znie aj nárečie našich predkov, preto  prísloviami “Komu še ňeľeňi, tomu še žeľeňi“ „Šicki zme tu jedna rodzina“ „Jeden robi jak še patri, druhi patria jak še robi“ „Dzecom u prirodze, jak kačkom na vodze“ realizujeme nielen aktivity projektu, ale chceme vzdať úctu regiónu Zemplín, ktorého sme súčasťou, jeho kultúre, tradíciám i prírodnému bohatstvu.                                                                                                                                  

               Aj keď v súčasnej dobe je populačný útlm a z tohto dôvodu aj počet žiakov v škole je nižší, predpokladáme návrat k vidieku a jeho výhodám v blízkej budúcnosti. Výhodou školy je, že má dostatočné kapacitné priestory a kvalitné personálne obsadenie, na čele s vedením školy, ktoré prispôsobuje školu požiadavkám doby. Škola je školou rodinného typu, preto aj nám, rodičom, záleží  na jej udržaní a rozvoji.

          • Veľkonočné prázdniny

          • Oznamujeme žiakom a rodičom, že v dňoch 14. 4. (štvrtok) - 19. 4. 2022 (utorok) -  VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY.

            Vyučovanie začne opäť v stredu 20. 4. 2022.

            Po prázdninách je nutné za každého žiaka pred vstupom do školy v EduPage zakliknúť Vyhlásenie o bezpríznakovosti. Ďakujeme 

        • Medzinárodný deň Rómov 8. 4.
          • Medzinárodný deň Rómov 8. 4.

          • Medzinárodný deň Rómov si pripomíname 8. apríla. Rómovia sú druhou najpočetnejšou menšinou v Slovenskej republike. V roku 1991 prijala slovenská vláda Zásady vládnej politiky k Rómom. Ich medzinárodný deň je oslavou rómskej kultúry. Pri tejto príležitosti je cieľom zvýšenie povedomia ich kultúry, ľudských práv a  prevencia diskriminácie.

            Našu školu navštevujú  aj rómski žiaci, preto sme  Svetovému dňu Rómov  venovali pozornosť. Spoločnými silami a chuťou do práce si spolu nakreslili farebnými kriedami na chodník školy rómsku vlajku. V závere si naši rómski žiaci zahrali futbal  a loptové hry na školskom ihrisku.

            Rómska vlajka pozostáva z dvoch pruhov - spodného zeleného, symbolizujúceho prírodu a horného modrého, predstavujúceho oblohu. V strede sa nachádza červené vozové koleso so šestnástimi špicami, čo predstavuje ich spoločný život.

             

          • Zápis do 1.ročníka

          • Inštrukcie, ako postupovať pri zápise dieťaťa na povinnú školskú dochádzku:


            Zapis_deti_do_I._rocnika_ZS-usmernenie.pdf


            Zápis bude prebiehať: 04.04.2022

            • fyzicky za prítomnosti zákonných zástupcov dieťaťa spolu s dieťaťom
            • k zápisu je potrebné priniesť RODNÝ LIST DIEŤAŤA A OBČIANSKY PREUKAZ  ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCOV
               

            Spôsob podania prihlášky do 1.ročníka:

            • elektronicky:  prístupná je elektronická prihláška, ktorú vypíše zákonný zástupca dieťaťa vopred. Škola si prihlášku vytlačí a v čase zápisu ju zodpovedný zamestnanec skontroluje so zákonnými zástupcami dieťaťa priamo v škole, následne ju rodičia/zákonní zástupcovia podpíšu


            Rodičia ktorí nemajú možnosť vyplniť elektronickú prihlášku:

            • vypíšu prihlášku v listinnej podobe priamo v škole počas zápisu (tlačivo na vyplnenie "Prihláška do 1.ročníka" dostanú rodičia v škole)


              Dôležité upozornenie:

            • prihláška do 1.ročníka musí byť podpísaná oboma rodičmi 


            Ak nemôžu prísť k zápisu obaja zákonní zástupcovia, môžete si prihlášku vytlačiť dopredu a priniesť podpísanú oboma zákonnými zástupcami.

            V prípade že:

            a) zákonní zástupcovia sa dohodli, že všetky písomnosti týkajúce sa prijímania dieťaťa na základné vzdelávanie bude podpisovať  len jeden, vypíšte písomné vyhlásenie: 

            Pisomne__vyhlasenie_-_dohoda_zakonnych_zastupcov.docx

             b)  nie ste v kontakte s druhým zákonným zástupcom dieťaťa, vypíšte písomné vyhlásenie: 

            Pisomne_vyhladenie_-_jeden_zakonny_zastupca(1).docx

             

                  Pre tých, ktorí žijú dlhodobo v zahraničí:


            Títo rodičia môžu urobiť všetky operácie online

            1. Vypíšte a odošlite  elektronickú prihlášku

            2. Vyplňte  žiadosť o štúdium v zahraničí a zašlite podpísané tlačivo (jeho scan) na mailovú adresu:: zsporubka@gmail.com, alebo  všetky dokumenty vytlačte, podpíšte  a  pošlite poštou na adresu školy: Základná škola s materskou školou Porúbka 20, 072 61 Porúbka

            3. V prípade štúdia v zahraničí pripomíname povinnosť zákonného zástupcu dieťaťa doložiť riaditeľke školy  potvrdenie o návšteve školy v zahraničí a to najneskôr do 15.9. 2022.

            4. Ak máte aktívnu elektronickú - dátovú schránku na e-slovensko, priložte všetky dokumenty ako prílohy a zašlite najneskôr do 2.4.2022 do elektronickej schránky (dátová schránka, nie email) školy podpísané zaručeným elektronickým podpisom. 

            (IČO: 355 45 607 - pre ľahšie vyhľadanie našej elektronickej dátovej schránky)

            V prípade, že potrebujete neodkladne konzultovať okolnosti zápisu Vášho dieťaťa do 1. ročníka, je o to možné požiadať v čase zápisu na telefónnom: 0948 898 361

            Pri vypĺňaní Prihlášky do 1. ročníka je veľmi dôležité  správne vyplniť kontakty na rodičov, resp. zákonných zástupcov dieťaťa a to telefonické aj emailové. 

            Prosíme Vás, sledujte našu stránku, kde Vás budeme informovať priebežne.

             

            Vážení rodičia ! Vopred Vám ďakujem za spoluprácu a dodržanie termínov.


            Mgr. Marta Sekeráková, riaditeľka


          • Marec – mesiac knihy

          •            Už roky mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou. Kniha od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. Hovorí sa, že je najlepším priateľom človeka.  Marec – mesiac knihy bol prvýkrát vyhlásený v roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu, legendárneho šíriteľa slovenskej a českej knihy. Hoci knižnice  sprístupňujú svoje knižničné fondy čitateľom celý rok, v marci zvlášť aktivizujú svoju činnosť. Aj naša škola počas Týždňa slovenských knižníc, ktorý pripadá na  posledný marcový týždeň, svojimi aktivitami pripomenula svojim žiakom, že kniha má svoje opodstatnenie a význam.

                        Náš týždeň začal rozprávkou o kozliatkach, ktorú si pre nás pripravili naši kamaráti z divadielka Lienka pod vedením pani učiteľky Triščákovej. Nasledovali aktivity v knižnici, kde žiaci predstavili svoje obľúbené knihy, vypracovali pracovné listy s rôznymi úlohami, ktoré skvelo zvládli, tvorili nové slová, vety, či vymýšľali básne. Čítanie rozprávok a príbehov  sme si  vyskúšali na  nových sedacích vakoch, ktorými sme doplnili prostredie našej knižnice.  Taktiež sme sa porozprávali a zaspievali rozprávku  o Troch prasiatkach, ktorú sme si s prváčikmi spoločne pozreli. Úlohou starších žiakov bolo predstaviť svoju obľúbenú knihu formou ,,plagátu“.

          • Zemplínska scénická jar

          • Galéria ZKCaH v Michalovciach sa 29. marca 2022 stala miestom regionálnej prehliadky detskej dramatickej tvorivosti a ochotníckeho divadla. Aj naše školské divadlo Lienky sa zúčastnilo tejto regionálnej prehliadky s predstavením Kozliatka. Prehliadka je postupová a naši malí herci postúpili do krajského kola, ktoré sa bude konať v Košiciach. Držte nám palce!

            https://zkcah.sk/event/1103/Zemplnska-scnick-jar-2022.html

             

          • Hviezdoslavov Kubín – okresné kolo súťaže v prednese poézie a prózy

          • Prednes poézie a prózy má v našej škole trvalé miesto a tradíciu. Po čase online súťaží aj v tejto oblasti sme mohli našu školu reprezentovať už aj prezenčne. Okresné kolo prebiehalo 24. marca 2022 v priestoroch Domu kultúry v Sobranciach. Atmosféra bola naozaj príjemná. Prežili sme veľmi pekné a umelecky bohaté štvrtkové dopoludnie. A veľmi úspešné. Našu školu reprezentovalo 6 žiakov, ktorí sa všetci umiestnili na popredných miestach vo svojich kategóriách.

            1. miesto a postup do krajského kola si vysúťažili Laura Kudláčová (2. kategória v prednese poézie) a Petronela Džamová (3. kategória v prednese prózy).
            2. miesto obsadili Kristián Sekerák (1. kategória v prednese poézie), Diana Kudláčová ( kategória v prednese prózy) a Samuel Cifrák (3. kategória v prednese poézie).
            3. miesto v 1. kategórii v prednese prózy obsadila Rita Hadvábová.

             

            Našim žiakom srdečne blahoželáme a tešíme sa z ich úspechov!!!

             

            https://www.zosmi.sk/event/1082/HVIEZDOSLAVOV-KUBN-okresn-kolo-Sobrance.html

          • 28. marec - Deň učiteľov

          • Deň učiteľov sa oslavuje v deň narodenia pedagóga Jána Ámosa Komenského, učiteľa národov. Sviatok je oslavou práce všetkých pedagogických pracovníkov, ktorých práca je poslaním a zaslúžia si za svoje znalosti, trpezlivosť a obetu úctu a poďakovanie.

             

            „Učiteľ musí byť umelcom  vrelo milujúcim svoju prácu.“

                                                                                                        Anton Pavlovič Čechov

             

             

            Aj žiaci našej školy v  tento krásny deň  vyjadrili úctu a vďaku svojim učiteľom   za všetku lásku, trpezlivosť, úsilie a čas, ktorý  im venujú. K tomu pridali aj pekný darček – kvetinky, ktoré pre nich vyrobili.

             

            Učiteľ je človek vzácny, celý život ovplyvní.
            Povolanie je to krásne, nie každý ho docení.
            Preto chceme poďakovať za všetko, čo robíte,
            že sa viete obetovať, aj keď je to zložité.
            Za váš úsmev, trpezlivosť, za prísnosť aj cenné rady,
            za lásku a dobrotivosť, čo odstráni barikády.

          • „Pomoc hasičov pri pandémii“

          • Pandémia koronavírusu zasiahla celý svet. Neobišla ani nás. Stretli sa s ňou aj niektorí žiaci, učitelia, či nepedagogickí zamestnanci našej školy.

            Na zabezpečovaní pomoci sa podieľa zdravotnícky personál i všetky záchranné zložky.

            Príslušníci Hasičského a záchranného zboru od začiatku vypuknutia pandémie zabezpečujú  podporu a vytvárajú priaznivejšie podmienky. Vykonávajú množstvo výjazdov súvisiacich s pandémiou. Medzi pravidelné činnosti hasičov patria dezinfekcie priestorov, staníc i prevozy vzoriek. V niekoľkých prípadoch vykonávajú každodennú údržbu stanov a kontajnerov nachádzajúcich sa pri odberových miestach.

            A ako vidia naši žiaci pomoc hasičov pri pandémii koronavírusu? Nuž, pozrite sa... Ich práce sú nádherné.

            Niekoľko výtvarných prác sme zaslali aj na celoslovenskú súťaž detí- „Pomoc hasičov pri pandémii.“ Veríme, že aj tam zaujmú a potešia.

            Práca Ninky Kaščákovej získala na územnom kole krásne 3. miesto. Srdečne blahoželáme.

             

             

            Z tvorby našich žiakov

             

            Ochrana pred požiarmi očami detí

             

            V prvom rade chcem pripomenúť, že nikdy by sa deti nemali hrať s ohňom.

            Hra so zápalkami alebo zapaľovačom je veľmi nebezpečná! Dieťa môže založiť požiar, môže zapáliť svoje oblečenie, dom, byt, ale aj les. Používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru je nebezpečné. Nielen deti môžu založiť požiar, ale aj pri nesprávnej manipulácii s ohňom ho môže založiť aj dospelý človek. A preto by sa nemali vypaľovať porasty stromov, bylín a kríkov. A hlavne v lese, v žiadnom prípade nevyhadzovať ohorky z cigariet, dodržiavať vyznačené zákazy zakladania ohňa v prírode. Iba na miestach vyznačených a vyhradených lokalít. Oheň vždy v lese bezpečne uhasiť a uistiť sa, že sme za sebou nenechali nejaké neuhasené tlejúce zvyšky.

            Preto nikdy nepodceňujme riziko vzniku požiarov v lese, v dome, v byte alebo na svojom oblečení v dôsledku nedbanlivého správania nielen detí, ale aj dospelých.

            Kristián Kučmáš, 6. roč.

        • Sviatok umeleckého slova v našej škole - Hviezdoslavov Kubín
          • Sviatok umeleckého slova v našej škole - Hviezdoslavov Kubín

          •  „ Ó, mojej matky reč je krásota,

            je milota, je rozkoš, láska svätá...“

            P.O. Hviezdoslav

             

                  Dňa 17.3.2022 sa v našej škole konalo školské kolo súťaže-Hviezdoslavov Kubín.

            Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v umeleckom prednese poézie a prózy. Žiaci súťažili osobitne v prednese poézie a osobitne v prednese prózy.  Súťažilo sa v troch kategóriách. Prvú kategóriu tvorili žiaci 2.-4. ročníka, druhú kategóriu žiaci 5.-7. ročníka a tretiu kategóriu žiaci 8.-9. ročníka.

            Každý žiak sa svedomito pripravoval a ich ukážky boli pútavé. Porota zhodnotila prednes a rozhodla o postupe žiakov nasledovne.

            Prednes poézie    I. kategória

            1. miesto- Kristián Sekerák
            2. miesto- Juraj Triščák, Michal Timko, Sára Sabová
            3. miesto- Martin Fiľko

             

            Prednes prózy     I. kategória

            1.  miesto- Rita Hadvabová
            2. miesto- Lukáš Džama, Marek Cifrák

             

            Prednes poézie    II. kategória                                Prednes prózy     II. kategória

            1. miesto- Laura Kudláčová                                     1. miesto- Diana Kudláčová

             

            Prednes poézie     III. kategória                              Prednes prózy      III. kategória

            1. miesto- Samuel Cifrák                                  1.  miesto- Petronela Džamová

             

            Víťazom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 24.3.2022 v Sobranciach.

             

          • Kyberšikana na školách

          • S touto vysoko aktuálnou témou k žiakom 2. stupňa na našej škole zavítala kpt. Ing. Zuzana Rozsypalová z Okresného riaditeľstva PZ v Michalovciach. Prednáška mala preventívno-informačný charakter. Počas prezentácie sa žiaci aktívne zapájali do diskusie.  Dozvedeli sa, čo je kyberšikanovanie, ako sa odlišuje od klasického šikanovania, aké má následky a čo robiť, aby sa nestali obeťou kyberšikanovania. Žiaci zistili, aké trestno-právne dôsledky má toto konanie, v koľkých rokoch sú trestno-právne zodpovední a môžu byť za páchanie trestného činu odsúdení. Súčasťou prednášky boli aj fotografie z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých, ktoré v žiakoch zanechali silný dojem. Žiaci dostali informačné letáky o tom, ako sa chrániť pred kyberšikanovavím a kde môžu vyhľadať pomoc.

            Dostupné na: https://www.zodpovedne.sk/index.php/sk/ohrozenia/kybersikanovanie

                                  https://www.odpisemeti.sk/

             

    • Napíšte nám

      Ak máte akékoľvek otázky ohľadom štúdia na našej škole, napíšte nám správu prostredníctvom tohto formulára. Na vaše otázky radi odpovieme.
      komunikujem so serverom, počkajte, prosím