• Učíme sa pre život

          • V rámci tematického celku Debatujeme na úrovni sme na hodinách slovenského jazyka rozprávali o diskusii. Svoje znalosti a komunikačné zručnosti si ôsmaci overili priamo vo fingovanej diskusnej relácii O 5 minút 12. Keďže sme diskutovali na tému Fajčenie škodí zdraviu, žiaci mali zadelené roly diskutujúcich. Moderátor „privítal“ v relácii mladých študentov - horlivých zástancov fajčenia, pani doktorku, ktorá mala pripravené argumenty o škodlivosti fajčenia, majiteľa továrne na výrobu cigariet – ten hovoril o výrobe, distribúcii, značkách ... a ekonóma, ktorý prítomným povedal o ekonomickom dopade na život ľudí a vypočítal študentkám, koľko eur minú na cigarety za rok, koľko za 10. Diskusia bola na vysokej úrovni, bola plodná a zapojili sa do nej aj diváci so svojimi otázkami. Aktivita žiakov veľmi bavila.

          • Návšteva u uja včelára

          • Včielky sú bezpochyby veľmi dôležité stvorenia na svete. Včielky samotárky sú tie, o ktoré sa chceme starať aj my v škole. Projektom Pracovité včielky sme od MŠVVaŠ získali grant na ich zakúpenie. Preto sme sa rozhodli zavítať k ujovi včelárovi Petrovi Hričindovi, ktorý nám o včielkach a mede povedal veľmi veľa. Pripravil si pre nás aj sladkú odmenu zo včelích produktov. Chlebík s medom nám od uja včelára chutil ako od mamky. Mňam!

          • Zlatý matičný hlások

          • Dňa 19.10. 2023 sa na ZUŠ v Michalovciach uskutočnila regionálna súťaž v ľudovom speve Zlatý matičný hlások pod záštitou Domu Matice Slovenskej.

            Ďakujem veľmi pekne a blahoželáme našim žiakom za skvelú reprezentáciu.

            Kristiánovi Sekerákovi za ocenenie za zaujímavý hlas a umiestnenie sa v Zlatom pásme. Miškovi Timkovi za umiestnenie sa v Zlatom pásme a Rite Hadvabovej za ocenenie za najoriginálnejší výber piesní a umiestnenie sa v krásnom Striebornom pásme.

            Naše poďakovanie patrí aj Jakubovi Papáčovi a Renému Hadvabovi za doprevádzanie našich žiakov na akordeóne.

            Spevákom prajeme ešte veľa úspechov ...

          • Cezpoľný beh

          • Dňa 17.10.2023 sa uskutočnil na mestskom futbalovom štadióne v Sobranciach Cezpoľný beh žiakov a žiačok.

            Naše družstvo chlapcov v zložení Marek Timko, Jaroslav Stružák a Michal Polák vybojovali spomedzi šiestich škôl v okrese krásne 2. miesto.

            Družstvo dievčat v zložení Lenka Kostičová, Tímea Kostičová a Zuzana Pavlišinová si vybojovali pre seba a našu školu prvenstvo, umiestnili sa na úžasnom 1. mieste.

            Reprezentantom našej školy srdečne blahoželáme a ďakujeme!

          • Super Florbal pohár

          • Florbal je športom, ktorý už nie je žiadnou novinkou.  Je to kolektívny šport, ktorý sa podobá  pozemnému, ľadovému hokeju.

            Dňa 11.10.2023 sa na II. ZŠ v Sobranciach uskutočnila súťaž Super florbal pohár žiakov 5.-9. ročníka, naši chlapci bojovali statočne a dostali sa až do finále, kde v predĺžení inkasovali rozhodujúci gól a tak obsadili striebornú priečkuVeľká vďaka za reprezentáciu našej školy patrí Denisovi Kudrikovi, Mišovi Gavulovi, Marekovi Timkovi, Majovi Schnellymu, Jankovi Kicovi a brankárovi Tobiasovi Miňovi.

            Ďakujeme chlapci a blahoželáme!

            Dňa 13.10.23 sa konalo kolo dievčat, naše žiačky bojovali, no šťastena nám tento krát nepriala. Dievčatá sa umiestnili na 4. mieste

          • Svetový deň mlieka na školách

          • Tento deň sme si pripomenuli význam mlieka a mliečnych výrobkov pre naše zdravie rôznymi spôsobmi .

             Cez prezentácie sme sa dozvedeli, že mlieko a mliečne produkty sú hlavným zdrojom prísunu bielkovín a vápnika, ktorý je dôležitý pre stavbu kostí, zubov, ale aj celkového stavu organizmu na zdravie  človeka.

            Pripravili sme si chutné mliečne dobroty. Mali sme možnosť ochutnať domáci syr z kravského mlieka .  

             Druháci si v školskej kuchynke uvarili puding. Malým kuchárom sa darilo, puding im veľmi chutil.  Prípravou pudingových pohárov pokračovali aj piataci , ktorí si tiež zamaškrtili.

            Mlieko je tekutina, ktorá dáva život. Pevne dúfame, že mlieko bude dennou súčasťou každého z nás.  

          • Účelové cvičenia

          • Účelové cvičenia sme 28. a 29. septembra 2023 realizovali v 5. – 9. ročníku. Pred realizáciou sme vykonali prípravu z teoterickej časti učiva v rozsahu 3 vyučovacích hodín z predmetov riešenie mimoriadnych situácií – civilná ochrana, zdravotná príprava, pohyb a pobyt v prírode. Praktickú časť účelových cvičení sme začali prejdením trasy od školy po chodníku cez celú obec Porúbka, pokiaľ sa dalo prejsť po asfaltovej ceste. Lesným a poľným cestám sme sa vyhýbali kvôli dlhej rannej rose. Po návrate do školy  jednotlivé triedy prechádzali  tromi stanovišťami, kde  riešili hlavne praktické i teoretické úlohy. Našli sme si  čas aj tradičnú opekačku, na šport, rozhovory a prežili sme krásne slnečné dopoludnie. 

          • Európsky deň jazykov – 26. 9. 2023

          • Za posledných 5 rokov sme tento deň trávili rôznymi aktivitami, ktoré nám približovali jazyky Európy. Na našej škole sa vyučujú 2 svetové jazyky – anglický a ruský jazyk. Samozrejme sme sa najviac venovali týmto jazykom, ale nezabudli sme aj na ostatné jazyky Európy. Zoznámili sme sa s ich reáliami, kultúrou, typickými predmetmi/symbolmi. Hrali sme rôzne hry, v ktorých sme preverovali naše vedomosti z jazykov.

            Tento rok sme sa rozhodli spoznávať jazyky cez žalúdok... Veď láska ide cez žalúdok, aj láska k jazykom a krajinám, v ktorých sa tieto jazyky používajú. A prečo by sme to mali stihnúť za jeden deň, keď si to môžeme vychutnávať celý týždeň? V priebehu týždňa sme každý deň venovali inej európskej kuchyni. Zároveň sme sa v celej škole dohodli každý deň obliecť tematicky do rovnakej farby alebo vzoru, ktoré sú typické pre krajiny, ktorých jedlo sme pripravovali.

            V pondelok sme mali deň anglickej kuchyne, kde sme spolu s niektorými žiakmi 5 - 9. ročníka pripravili typický anglický dezert – Apple crumble.

            V utorok sme mali deň ruskej kuchyne, počas ktorého žiaci 8. ročníka pripravili rybaciu, vajíčkovú a cviklovú nátierku.

            V stredu sme mali deň slovenskej kuchyne a zároveň deň mlieka. Vďaka pani učiteľke Monike Buxárovej naši žiaci mohli ochutnať doma vyrobené syry z kozieho mlieka. Deti sa veľmi potešili a syry z tanierov veľmi rýchlo zmizli.

            Vo štvrtok sme mali deň talianskej kuchyne a v piatok deň gréckej kuchyne.

            Veľká vďaka patrí aj našej vedúcej kuchyne a pani kuchárkam, ktoré pripravili na obed tradičné jedlá pre jednotlivé európske kuchyne. Verím, že všetkým stravníkom školskej kuchyne chutilo.

          • Slávnosti hrozna

          • V septembri sa tradične oslavuje v Sobranciach zber hrozna a výroba hroznového muštu -burčiaku, ktorý je obľúbený v našom vinohradníckom regióne. Jarmok je sprevádzaný kultúrnym programom, ktorého ozdobou boli aj žiaci našej školy. Ľudovým tancom, spevmi a hovoreným slovom v miestnom nárečí rozveselili všetkých prítomných. Okrem kultúrneho programu si žiaci obzreli výstavu drobných zvierat, kde sa dozvedeli rôzne informácie o chove sliepok, zajacov, holubov či exotických vtákov. Spoznali aj históriu Sobraniec cez výstavu dobových fotografií a potleskom odmenili výkony žiakov na pódiu. 

             

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          •   Septembrom končí leto, čas dovoleniek a prázdnin a začína opäť školský rok plný povinností. Po letnej prestávke otvorila naša škola svoje brány.

              Naši žiaci oddýchnutí a s úsmevom sa zhromaždili na veľkej chodbe. V úvode slávnosti zaznela štátna hymna, po nej sa spoločnou básničkou spolužiakom prihovoril štvrták Miško a druháčka Sofia. Nasledoval príhovor našej p. riaditeľky Mgr. M. Sekerákovej, ktorým povzbudila žiakov a učiteľov do spoločnej cesty novým školským rokom.

              Brány školy prvýkrát ako žiaci prekročili aj naši prváci. Čakala na nich krásne vyzdobená trieda s ich p. učiteľkou Boženkou, ktorá ich slávnostne pasovala za žiakov našej školy.

             

            Všetkým žiakom, rodičom a pedagógom prajeme veľa úspechov, pozitívnej nálady a šťastný nový školský rok !

          • Hurá do školy

          • Važení rodičia, milí žiaci 

            slávnostné otvorenie školského roku 2023 / 2024 sa uskutoční v pondelok 04.09.2022 o 08:00 v budove školy.  

             

          • Pár tipov od MŠVVaŠ

          • Letné prázdniny sa pomaly končia, pre školákov sa už čoskoro otvoria brány škôl.

            Ako sa pripraviť na zmenu režimu? Tu je pár tipov.

        • Organizácia školského roka 2023/2024
          • Organizácia školského roka 2023/2024

          • Obdobie školského vyučovania  

            a. Školský rok sa začína 1. septembra 2023. Školské vyučovanie sa začína 4. septembra 2023 (pondelok). Školské vyučovanie v prvom polroku školského roka sa končí 31. januára 2024 (streda).

            b. Školské vyučovanie v druhom polroku školského roka sa začína 1. februára 2024 (štvrtok) a končí sa 28. júna 2024 (piatok).  

             

             

            Školské prázdniny

          • Úspech vo výzve MŠVVaŠ Enviroprojekt 2023

          • Pokračujeme v environmentálnom zameraní našej školy. Aj tento rok sme sa zapojili do výzvy MŠVVaŠ Enviroprojekt 2023 s rovnako úspešným výsledkom ako minulý rok. K úspešnej výzve z minulého roku - Bio ovocie zo školskej záhradky sa tento rok pridajú Pracovité včielky. Opeľovať našu školskú záhradku budú včielky samotárky. Zo 179 podaných projektov bolo schválených 28 projektov a náš projekt bol medzi nimi. 

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023

          •   Posledný júnový deň v škole sa niesol v znamení slávnostného ukončenia školského roka 2022/2023. Je to deň, kedy sumarizujeme a hodnotíme uplynulých desať mesiacov tvrdej práce. Zároveň je to deň, keď zaznievajú slová vďaky, ocenenia a žiaľ aj slová lúčenia.

              V úvode našej slávnosti zaznela štátna hymna Slovenskej republiky, po ktorej začala rozlúčka s našimi deviatakmi. Tí sa s nami rozlúčili krásnym príhovorom, vypočuli sme si básničky, ktoré si o sebe navzájom vymysleli. Rozlúčka bola veľmi dojemná, v nejednom oku sa zaleskla slza.

              Po rozlúčke deviatakov pokračovala príhovorom naša p. riaditeľka Mgr. Marta Sekeráková, ktorá sa prihovorila k všetkým žiakom, učiteľom a ostatným zamestnancom s prianím krásneho leta. Po príhovore predsedníčka RZ Mgr. Katarína Kostičová s p. zástupkyňou PaedDr. Mariannou Tothovou rozdali knihy za výborný prospech a reprezentáciu školy úspešným žiakom školy.

            Všetkým prajeme krásne leto, užite si prázdniny a vidíme sa v septembri.

          • Naši žiaci na výletoch

          • Záver školského roka tradične patrí školským výletom, kde môžu žiaci tráviť čas so spolužiakmi a svojimi učiteľmi. Oddych, voda, zvieratá, DINOPARK, nové zážitky a chutné občerstvenie si užili malí i veľkí. 26.6.2023 sa žiaci 7. a 8. ročníka vybrali do Thermalparku na neďalekú Zemplínsku Šíravu.

            Dňa 27.6.2023 sa žiaci 1. až 6. ročníka zúčastnili školského výletu do ZOO. Žiaci boli plní očakávaní. Starší si užili pekný slnečný deň. Mladším síce výlet začal daždivo, ale celý deň bolo príjemne. Slnko nepálilo, nefúkalo ba ani nepršalo, žiaci si s chuťou všetko užili. Videli množstvo zvierat. Najviac sa deťom páčil gepard, medveď, levica či kŕmenie tuleňov na záver. Zablúdili aj do Dinoparku, kde sa zapozerali do 3D filmu o dinosauroch, ktorý sledovali so zatajeným dychom najmä vtedy, keď dinosaurus prišiel blízko až k nim. Dúfam, že sa žiakom tieto výletné dni veľmi páčili.

          • Z lásky k Vám...

          • Vyvrcholením kultúrneho života školy bol 19. jún 2023. Takmer všetci žiaci školy spolu so svojimi pedagógmi oslávili svojím vystúpením Deň matiek, Deň otcov – Deň rodiny. Školou sa niesol spev, riekanky, hovorené slovo. Rodičov pozdravili i členovia šk. divadla Lienky divadelnou hrou Na dvore i tanečníci šk. súboru Popričňatá. Žiaci pripravili pre mamky i ockov výpovedné darčeky - vlastné básne i hand made brošne v tvare srdca. Vystúpenie v podaní žiakov bolo excelentné, čoho dôkazom bolo nejedno oko, v ktorom sa zaleskla slza.

             

            V kultúre sme dobrí.

             

          • Finančná gramotnosť v praxi

          •    Dňa 09.06. 2023 absolvovalo 10 žiakov 2. stupňa vzdelávanie v Národnej banke Slovenska v Košiciach na tému – Príjem a práca. Prvá aktivita bola spoznávacia. Žiaci mali písomne odpovedať na otázky: Čo ma baví? Za čo ma iní chvália? Koho obdivujem? Napíš 3 povolania, v ktorých si vieš samého seba predstaviť. Na základe toho, čím by chceli byť, sa rozdelili na skupiny: lesníci, architekti, grafici, plánovači výletu, kde mali splniť zadanú úlohu, za ktorú dostali výplatu. Na jej základe im lektorka vysvetlila pojmy hrubá a čistá mzda.

              V nasledujúcej aktivite vytvorili rodiny (otec, mama a 2 deti ). Plánovali výdavky rodiny v období jedného mesiaca (elektrina, plyn, potraviny, drogéria, oblečenie, ...). Podstatné bolo, že na konci mesiaca im neostala 0 a všetky skupiny ostali v pluse. Potom si overili, čo sa dnes naučili pomocou kvízu v Kahoote s tykýmto umiestnením: 1. miesto- Kristián Sekerák, 2. miesto – Ema Filipová, 3. miesto – Lea Kruseová.

    • Napíšte nám

      Ak máte akékoľvek otázky ohľadom štúdia na našej škole, napíšte nám správu prostredníctvom tohto formulára. Na vaše otázky radi odpovieme.
      komunikujem so serverom, počkajte, prosím