• Máj a Deň tanca

          • V utorok 30.4. sa naša škola zmenila na oslavu jari! Spoločne sme sa chystali na tradičné stavanie mája, ktoré je symbolom príchodu jari a nového života.

            Už od rána panovala v škole veselá atmosféra. Žiaci spolu s učiteľmi chystali stuhy, aby ozdobili máj. Na školskej chodbe sa chystala hudobná aparatúra a miesto na tanec.

            Žiaci sa zhromaždili na chodbe, aby za veselého spevu a tanca vyšli spoločne na školský dvor, ozdobili a postavili ten tohtoročný Máj. Atmosféra bola plná radosti a smiechu. Oslavy Stavania mája boli skvelým spôsobom, ako sa rozlúčiť so zimou a privítať jar. Bola to príležitosť pre žiakov, aby sa spojili s tradíciami a kultúrou svojho regiónu a zároveň sa zabavili. Túto slávnosť sme ale neukončili postavením stužkami ozdobenej brezy, ale pokračovali sme na chodbe, kde sme si všetci spoločne zatancovali a oslávili tak aj pondelkový Medzinárodný deň tanca.

          • Slávik Slovenska 2024 - školské kolo

          • Posledný aprílový pondelok sa na našej škole niesol v hudobno-speváckej nálade. Konalo sa u nás školské kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska 2024. Táto spevácka súťaž je príležitosťou pre študentov prezentovať svoj hudobný talent a vášeň pre spev. Účastníci sa prihlásili so zámerom ukázať svoje umelecké schopnosti.

            Speváci nám zaspievali ľudovú pesničku podľa vlastného výberu. Ich výkony hodnotila porota v zložení: predsedníčka poroty p. riaditeľka Mgr. Sekeráková Marta a členky poroty p. uč. Marika a p. uč. Veronika. Porota hodnotila čistotu spevu, správnu artikuláciu, znalosť textu spamäti a celkový prejav. Žiaci súťažili v 3 kategóriách podľa veku: 1. – 3. ročník, 4. – 6. ročník, 7. – 9. ročník.

            Vybrať z našich súťažiacich tých najlepších bolo naozaj náročné. Krásne výkony ocenili spolužiaci v publiku vrúcnym potleskom.

            Výsledky sú nasledovné:

            I. kategória 1. miesto – Emka Triščáková  (2. ročník)

                                 2. miesto – Sofia Legezová  (2. ročník)

             

            II. kategória 1. miesto - Kristián Sekerák   (6. ročník)

                                  2. miesto - Michal Timko  (4. ročník)

                                                 -  Lenka Okohribová  (6. ročník)

                                                 -  Rita Hadvabová  (6. ročník)

          • Strieborní futbalisti

          • Dňa 23. apríla 2024 sa na Mestskom futbalovom štadióne v Sobranciach konalo okresné kolo súťaže o Školský pohár SFZ vo futbale žiakov 5.-6. ročníka. Futbal je v dnešnej dobe medzi mládežou veľmi obľúbeným športom, čo dokázali aj naši chlapci, ktorí sa medzi siedmimi školami umiestnili na perfektnom 2. mieste, za čo im patrí veľká gratulácia.

            Ďakujeme chlapci

          • Školská kampaň HRDINOVIA FAST

          • Prostredníctvom edupage ste už zistili, že sa naša škola zapojila do medzinárodného projektu HRDINOVIA FAST (Fast heroes), ktorý je zameraný na zlepšenie povedomia o príznakoch cievnej mozgovej príhody, vďaka ktorému dajú naše deti svojím starým rodičom hodnotný dar. Dar vedomostí, ktoré by im jedného dňa mohli zachrániť život. Tento projekt trvá 5 týždňov, počas ktorých sa dozvieme a naučíme užitočné informácie a hlavne sa spolu skvelo zabavíme pri rôznych aktivitách. Prvý týždeň máme úspešne za sebou a takto to vyzeralo:

             

          • „Zem versus plasty“ : Deň plný tvorivosti a uvedomenia

          • Dňa, 22. apríla 2024, sa naša škola zmenila na centrum tvorivosti a environmentálneho povedomia. Deň Zeme sme venovali téme "Zem versus plasty", aby sme si pripomenuli dôležitosť ochrany životného prostredia a zníženia dopadu plastov na našu planétu.

            Tvorivé dielne s prírodninami:

            Žiaci všetkých ročníkov sa s nadšením pustili do výroby obrazov, obalov a iných výrobkov z prírodnín, ktoré im ponúkla sama príroda. Drievka, konáriky, kvetinky, kamienky a listy sa stali inšpiráciou pre úchvatné umelecké diela a praktické predmety. Deti sa učili vnímať krásu prírody a zároveň si uvedomovali dôležitosť jej ochrany.

            Druhý život pre odpad:

            Venovali sme sa aj téme recyklácie a druhotného spracovania plastov, papiera, kartónov a fliaš. Žiaci sa dozvedeli o rôznych typoch odpadu a o tom, ako ho správne recyklovať. V praxi si vyskúšali triedenie odpadu a z niektorých recyklovateľných materiálov vytvorili originálne produkty.

            Dokumenty o životnom prostredí:

            Sledovali sme dokumenty o dopadoch plastov na životné prostredie a o tom, ako môžeme prispieť k jeho ochrane. Žiaci sa dozvedeli o znečistení oceánov, o ohrozených živočíšnych druhoch a o rôznych iniciatívach, ktoré sa snažia chrániť našu planétu.

            Pravidlá pre ochranu životného prostredia:

            Spolu sme diskutovali o tom, ako môžeme každý z nás znížiť svoj dopad na životné prostredie. Žiaci navrhovali a formulovali pravidlá správania, ktoré by sme mali dodržiavať v škole aj doma. Učili sa tak zodpovednému prístupu k životnému prostrediu a k trvalej udržateľnosti.

            Deň "Zem versus plasty" bol pre žiakov  plný zážitkov, učenia a tvorivosti. Uvedomili si dôležitosť ochrany životného prostredia a získali vedomosti a zručnosti, ktoré im pomôžu žiť zodpovedne a udržateľne.

          • Deň narcisov

          • Žltý narcis zaujal opäť špeciálne miesto v našom povedomí. 18. apríla 2024 sa naša škola zapojila do tejto výnimočnej zbierky Ligy proti rakovine „Deň narcisov“. Ďakujeme žiakom 9. ročníka a všetkým, ktorí prispeli do zbierky,  za ich  finančnú pomoc. Pripnutím narcisu na svoj odev vyjadrili podporu a spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s rakovinou.

          • Regionálne kolo v prednese poézie a prózy

          • Ďalším kolom súťaže HVIEZDOSLAVOV  KUBÍN bolo kolo regionálne, ktoré sa konalo v krásnych priestoroch galérie Zemplínskeho kultúrneho centra v Michalovciach 17. apríla.  Zúčastnili sa ho aj naši najlepší recitátori. A triumfovali!

            S hrdosťou oznamujeme, že Kristián Sekerák obsadil 1. miesto v prednese poézie. Jeho prednes zaujal porotu aj publikum.

            Rita Hadvábová sa umiestnila na 3. mieste v prednese prózy a Diana Kudláčová rovnako obsadila 3. miesto v prednese poézie.

            Všetci predviedli svoj talent a cit pre prácu s umeleckým slovom. Sme nesmierne hrdí na našich žiakov a blahoželáme im k tomuto úspechu!

          • Utorkové krajské kolá olympiád v Košiciach

          • 16. apríla sa naši žiaci zapojili do krajských kôl geografickej a biblickej olympiády. Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu žiakovi 8. ročníka Erikovi Šotovi, ktorý bojoval v geografickej olympiáde a družstvu šiestakov Rita Hadvabová, Lenka Okohríbová a Marek Cifrák, ktorí súťažili v olympiáde biblickej. V náročných kolách oboch olympiád zúžitkovali svoje vedomosti a robili dobré meno škole.

          • Prvý a tretí! Matematická olympiáda kat. Z6

          • V stredu 3. apríla 2024 sa v CVČ uskutočnila Matematická olympiáda kat. Z6, Z7, Z8 - okresné kolo. Zúčastnili sa na nej žiaci štyroch základných škôl a gymnázia.

            V kat. Z6 naši šikovní matikári dosiahli vynikajúce výsledky.

            Na 1. mieste sa umiestnil Kristián Sekerák a na 3. mieste - Michal Polák. 

            Úspešným riešiteľom bol aj ich spolužiak Marek Cifrák. 

            Chlapcom srdečne gratulujeme! 

          • Zemplínske poľovnícke dni 2024

          • Dňa 12.4.2024  sme sa  so žiakmi prvého až piateho  ročníka zúčastnili na krásnom podujatí  Zemplínske poľovnícke  dni v Sobranciach. Súčasťou tohto podujatia bola  prehliadka poľovníckych trofejí, poľovnej zveri a výstava  žiackych prác na tému „Poľovníctvo očami detí “.   
              Žiaci sa dozvedeli, čo je prácou lesníkov a poľovníkov. Svoje vedomosti o lesnom spoločenstve si hravou formou overili pri jednotlivých stanovištiach.  Najviac sa im páčilo otláčanie zvieracích stôp do piesku,  tabuľa so zvukmi zvierat a najmä poľovnícky psík. Odmenou pre našich žiakov bolo množstvo zážitkov a  odznak, ktorý dostal každý za splnenie jednotlivých úloh, ktorými ich sprevádzali lesníci.

          • Zápis do 1. ročníka úspešne za nami!

          • S radosťou vám oznamujeme, že zápis do 1. ročníka prebiehal v príjemnej a slávnostnej atmosfére. Privítali sme medzi nami mnoho šikovných a usmiatych detí, ktoré sa už nevedia dočkať, kedy sa stanú prvákmi.

            Ďakujeme všetkým rodičom za účasť a za dôveru, ktorou ste nás poctili. Veľmi si vážime váš záujem o našu školu a sľubujeme, že sa budeme s láskou a profesionalitou venovať vašim deťom, aby sa u nás cítili šťastne a bezpečne.

            Vážení prváci,

            prajeme vám, aby ste si v našej škole našli veľa nových kamarátov, aby ste sa s radosťou učili a aby ste každý deň odchádzali domov s úsmevom na tvári. Nech sa vám u nás páči a nech sa vám darí!

            Tešíme sa na vás v 1.ročníku!

            Váš pedagogický tím

          • Voda - fascinujúca kvapalina

          • Každý rok 22. marca si pripomíname Svetový deň vody. Tento deň je príležitosťou zamyslieť sa nad nenahraditeľnou úlohou vody v našom živote a nad výzvami, ktorým vodné zdroje čelia. Prečo je voda taká dôležitá?

            Voda tvorí približne 60 % hmotnosti dospelého človeka a je nevyhnutná pre všetky telesné procesy. Potrebujeme ju na pitie, reguláciu telesnej teploty, trávenie a transport živín. Voda je tiež základom fungovania ekosystémov a hrá kľúčovú úlohu v poľnohospodárstve a priemysle.
            Tohtoročná téma Svetového dňa vody znie Voda pre mier a upozorňuje na súvis medzi nedostatkom vody a sociálnymi nepokojmi a konfliktmi.
            Ako môžeme pomôcť? Aj túto otázku sme riešili v rámci školskej konferencie, na ktorej žiaci prezentovali svoje projekty pripravené na vyučovacích hodinách biológie a fyziky. 
            A dospeli sme k záveru, že existuje mnoho spôsobov, ako môžeme prispieť k ochrane vodných zdrojov a zabezpečiť ich dostupnosť pre budúcnosť:
            •    Šetrenie vodou: Opravujte kvapkajúce kohútiky, skráťte sprchovanie, napúšťajte práčku a umývačku riadu len pri plnom zaťažení.
            •    Znečistenie: Minimalizujte používanie chemikálií v domácnosti a na záhrade. Zbierajte odpadky a nikdy ich nevyhadzujte do potokov či riek..

            V tento deň sme sa spolu pozreli aj na niektoré jednoduché fyzikálne pokusy, ktoré pomáhajú odhaliť tajomstvá tejto zázračnej tekutiny. Rôznymi pokusmi a experimentami s vodou sa žiaci zábavným a poučným spôsobom dozvedeli viac o jej vlastnostiach a o tom, ako funguje svet okolo nás.

          • Zápis do 1. ročníka

          • Zápis detí do 1. ročníka Základnej školy s materskou školou Porúbka 20

            pre školský rok 2024/2025 sa uskutoční

             

            dňa  10. apríla  2024 o 15:00 hod.  v budove základnej školy

             

            V deň konania zápisu je žiadúca osobná účasť obidvoch zákonných zástupcov spolu s dieťaťom.

            K zápisu do 1. ročníka je potrebné, aby si zákonní zástupcovia priniesli platné občianske preukazy a rodný list dieťaťa. 

             

            Povinná školská dochádzka sa začína začiatkom školského roka (1. septembra), ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku života a dosiahne školskú spôsobilosť.   

            Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť svoje dieťa, ktoré dovŕši šesť rokov veku k 31. augustu 2024 (vrátane) a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole, bez ohľadu na to, či dieťa dosiahlo školskú spôsobilosť alebo nedosiahlo školskú spôsobilosť a je uňho predpoklad, že bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania. Uvedené sa vzťahuje aj na dieťa, ktoré v školskom roku 2023/2024 nenavštevovalo materskú školu alebo zariadenie predprimárneho vzdelávania.

            Zápis je určený pre deti narodené od 1. septembra 2017 do 31. augusta 2018.

             

            Prihlášku možno podať:

            Podľa § 144a ods. 1 školského zákona sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, vyžaduje na prihláške podpis obidvoch zákonných zástupcov dieťaťa.

              • ak má dieťa iba jedného zákonného zástupcu, jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa na prihláške alebo zadováženie súhlasu druhého zákonného zástupcu je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou  je potrebné k prihláške pripojiť čestné vyhlásenie zákonného zástupcu - príloha Čestné vyhlásenie ZZ:   https://www.minedu.sk/zapis-do-1-rocnika-a-uvodneho-rocnika-zakladnej-skoly/
              • ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, musia o tejto skutočnosti doručiť riaditeľke školy písomné vyhlásenie zákonných zástupcov - príloha Písomné vyhlásenie ZZ :  https://www.minedu.sk/zapis-do-1-rocnika-a-uvodneho-rocnika-zakladnej-skoly/

            V prípade, že Vám termín zápisu nevyhovuje alebo máte iné vážne dôvody, pre ktoré sa zápisu nemôžete zúčastniť, kontaktujte riaditeľku školy na tel. čísle: 0948 898 361 alebo na zsporubka@gmail.com.

            Riaditeľka základnej školy vydá rozhodnutie o prijatí dieťaťa na vzdelávanie do základnej školy do 15. júna 2024.

             

            Ako postupovať pri zápise dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami?

            Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami predkladá riaditeľke základnej školy spolu s prihláškou aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

             

            Ako postupovať, ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosahuje školskú spôsobilosť?

            Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosahuje školskú spôsobilosť,  je povinnosťou rodiča zapísať ho do ZŠ  a zároveň požiadať riaditeľku materskej školy na základe:                                      

            • písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, 
            • písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast,   
            • informovaného súhlasu zákonného zástupcu

             

            o pokračovanie plnenia  povinného predprimárneho vzdelávania dieťaťa v MŠ. Je však nutné prísť aj na zápis do základnej školy a následne riaditeľke základnej školy predložiť fotokópiu Rozhodnutia o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania dieťaťa.

            Ziadost_o_pokracovanie_PPPV(1).doc

             

            Ako postupovať, ak chcete zapísať dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku života?

            Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať aj dieťa, ktoré k 31. augustu 2024 (vrátane) nedovŕši šiesty rok veku a v aktuálnom školskom roku neplní povinné predprimárne vzdelávanie, ak zákonný zástupca pri zápise predloží riaditeľke školy súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

             

            Ako postupovať, ak vo veku povinnej školskej dochádzky odchádza dieťa s rodičmi na dlhší čas do zahraničia alebo žije v zahraničí?

            Dieťa musí byť riadne prihlásené do základnej školy v SR, ak má trvalý pobyt v SR. Pri zápise zákonný zástupca oznámi, že dieťa si bude plniť povinnú školskú dochádzku v zahraničí a zároveň písomne požiada riaditeľku školy o povolenie plniť povinnú školskú dochádzku v škole mimo územia Slovenskej republiky.

            Ziadost_o_povolenie_vzdelavania_v_skole_mimo_uzemia_SR.docx

             

            Pri zápise dieťaťa základná škola vyžaduje:

              • osobné údaje o dieťati - meno, priezvisko a rodné priezvisko, dátum a miesto narodenia, rodné číslo, národnosť,      štátna príslušnosť a adresa trvalého pobytu dieťaťa (alebo adresa miesta, kde sa dieťa obvykle zdržiava, ak sa                nezdržiava na adrese trvalého pobytu;
              • osobné údaje o zákonných zástupcoch dieťaťa - titul, meno, priezvisko rodné priezvisko, adresa trvalého bydliska a druh pobytu, kontakt na účely komunikácie (telefónne číslo, e-mail, elektronická schránka).
          • Učiteľka roka 2024

          • Dňa 25. 3. 2024 v predvečer Dňa učiteľov v KaSSke v Sobranciach sa už druhý rok uskutočnila slávnostná akadémia ocenení učiteľov škôl okresu. Za našu školu si titul Najlepšia učiteľka roka 2024 zaslúžla pani zástupkyňa Marianna Tothová. Na slávnostnej akadémii mali česť vystúpiť naši žiaci s kultúrnym programom, v ktorom ukázali svoj talent, spev, tanec i hovorené slovo. Patrí im poďakovanie od nás, ale i pána primátora mesta Sobrance Ing. Sklára.

            Učiteľka roka 2024 - PaedDr. Tothová Marianna
            Pracuje v školstve od roku 1998, od roku 2002 ako učiteľka slovenského jazyka, literatúry a biológie v Základnej škole s materskou školou Porúbka 20. Od roku 2019 na pozícii zástupkyne riaditeľky školy. Svoju prácu vykonáva zodpovedne, so zanietením a veľkou precíznosťou. Aktívne prijíma všetky nové výzvy, ktoré zhmotňuje vo svojej pedagogickej činnosti. Veľký dôraz kladie na vlastnú kultúru, ale aj kultúru prejavu žiakov a celej školy. Svojim príkladom kultivovaného vystupovania motivuje nielen žiakov, ale aj kolegov. Lásku k slovenčine vštepuje žiakom, ktorých pripravuje na umelecký prednes – spomeniem Hviezdoslavov Kubín, Šaliansky Maťko... Práve vďaka jej húževnatosti zažívajú naši recitátori každý rok v týchto súťažiach úspech. Je zástankyňou školských inovácií a iniciátorkou estetickej premeny školského prostredia zvnútra ale aj zvonka. Za svoju profesionalitu, lojalitu i kolegiálnosť si právom zaslúži titul učiteľka roka.

          • MAREC – MESIAC KNIHY

          • „Kniha je nástrojom, ktorý zapaľuje predstavivosť.” (Alan Bennett).


            My sme tu našu zapálili mnohokrát. Celý minulý týždeň sme sa zapojili do Čitateľského maratónu a to i vďaka knihám z projektu Čítajte si s nami. Prváčikom, keďže ešte nevedia plynulo čítať, každý deň čítal niekto iný. Predstavivosť prváčikov zapálili pani riaditeľka, kuchárka, ekonómka, asistentka i pani zástupkyňa. Ostatní žiaci si svoju predstavivosť zapaľovali postupne sami, keď si čítali z kníh, ktoré sa im najviac páčia. Čítanie bolo sprevádzané viacerými aktivitami.

            V pondelok sme venovali básňam Milana Rúfusa, keďže vďaka spomínanému projektu sa v našej triednej knižnici nachádza spisovateľova kniha Deťom.

            Utorok mal názov ,,Dnes iba s titulkami", kedy si deti pozreli rozprávku bez zvuku a iba z prichádzajúcich tituliek mohli zistiť, čo sa v rozprávke udialo. Následný test o rozprávke zvládli skvelo.

            Streda mala názov ,,Najprv počúvaj, potom hádaj". Deti si vypočuli rozprávku o Laktibradovi a potom si ju porovnali s básňou.

            Vo štvrtok sa zahrali na najrýchlejšieho hľadača slov, kedy ich úlohou bolo čo najrýchlejšie vyhľadať slová v rôznych slovníkoch.

            Piatok patril tvorbe. Šiestaci vytvárali pre prváčikov text s obrázkami o jari na maľované čítanie, ktorý ich veľmi zaujal. Tento mesiac ešte určite zakončíme prečítaním a predstavením rôznych kníh z našich triednych knižníc.

          • Veľkonočné prázdniny

          • OZNAM

            Milí rodičia a žiaci, oznamujeme Vám, že riaditeľka školy ZŠ s MŠ Porúbka udeľuje dňa 27. marca 2024 (streda) žiakom 1. - 9. ročníka RIADITEĽSKÉ VOĽNO.

            V dňoch 28. marca (štvrtok) - 2. apríla 2024 (utorok) Veľkonočné prázdniny

             

            Vyučovanie začne opať v stredu 3. apríla 2024

          • Okresné kolo - Geografická a Biblická olympiáda

          • 12.03.2024 realizovalo CVČ Zvonček Sobrance okresné kolo Geografickej olympiády v kategóriách G, F, E. V kategórií E sa ôsmak Erik Šota umiestnil na 2. mieste a postupuje na krajské kolo. V kategórií F bola úspešnou riešiteľkou šiestačka Ema Filipová.

            21.03.2024 sa šiestaci Lenka Okohribová, Rita Hadvabová a Marek Cifrák zúčastnili dekanátneho/okresného kola 22. ročníka Biblickej olympiády, kde skončili na 1.mieste a postupujú ďalej.

            Všetkým žiakom blahoželáme k ich úspechom.

          • Po zlate máme aj bronz !

          • Dnes, 15.3.2024, sme po včerajšom ,,zlatom kove,, získali pre našu školu kov ,, bronzový".  Postarali sa oň naši športovci - Denis Kudrík, Michal Gavula, Ján Kica, Marian Schnelly, Tobias Miňo a Sebastián Litavský, ktorí po dvoch výhrach a dvoch prehrách v MIDIcoolvolejbale skončili na peknom 3. mieste.  

            Ďakujeme  chlapcom za úspešnú reprezentáciu školy.

          • Ideme na kraj!

          • Vo štvrtok 14. marca 2024 organizovalo CVČ Zvonček Sobrance na ZŠ Komenského 12 v Sobranciach okresné kolo súťaže MIDICOOL VOLLEY dievčat – 4-kový volejbal. Našu školu reprezentovala štvorica ôsmačiek v zložení Diana a Laura Kudláčové a Timea a Lenka Kostičové, ktoré si po víťazstvo išli bez jediného zaváhania.

            Dievčatám srdečne gratulujeme a držíme prsty na krajskom kole.

    • Napíšte nám

      Ak máte akékoľvek otázky ohľadom štúdia na našej škole, napíšte nám správu prostredníctvom tohto formulára. Na vaše otázky radi odpovieme.
      komunikujem so serverom, počkajte, prosím